Cate fire de par ne cad pe zi?
Zilnic ne cad intre 50 și 100 de fire de păr pe zi. Atunci când corpul pierde semnificativ mai multe fire de păr în fiecare zi, o persoană are o cădere excesivă de păr. Termenul medical pentru această afecțiune este Efluvium telogen.[1]
Ce este alopecia?
Alopecia este o afecțiune medicală caracterizată prin pierderea parțială sau totală a părului de pe scalp sau din alte zone ale corpului. Există mai multe tipuri de alopecie, cum ar fi alopecia androgenetică (calviție), alopecia areata (pierderea parțială sau totală a părului în zone bine definite) și alopecia universalis (pierderea părului de pe întregul corp).
Care sunt cauzele alopeciei?
Cauzele exacte ale alopeciei sunt încă necunoscute, dar se crede că sunt legate de factori genetici, imunitari și hormonali. Tratamentul variază în funcție de tipul de alopecie și de cauza subiacentă.
Care sunt tipurile de alopecie?
Alopecia poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcție de simptome și cauze.
- Alopecia androgenetică (calviție) este cea mai comună formă de alopecie și se caracterizează prin pierderea parțială sau totală a părului de pe scalp, în special la bărbați. Aceasta este cauzată de o sensibilitate genetică la hormonii androgeni, care determină foliculii de păr să se micșoreze și să producă păr mai subțire.
- Alopecia areata este o formă autoimună de alopecie în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr, cauzând pierderea parțială sau totală a părului în zone bine definite. Aceasta poate afecta atât bărbații, cât și femeile și poate fi tratată prin terapii imunomodulatoare sau administrarea de corticosteroizi.
- Alopecia universalis este o formă rară de alopecie în care pierderea părului se extinde la întregul corp.
- Alopecia cicatricială este un tip rar de alopecie care este caracterizată prin pierderea permanentă a părului ca urmare a distrugerii foliculilor de păr și a formării de țesut cicatricial în locul acestora.
Care este tratamentul pentru alopecie?
Tratamentul pentru alopecie variază în funcție de tipul de alopecie și de cauza subiacentă. Pentru alopecia androgenetică, tratamentele pot include medicamente, cum ar fi finasterida sau minoxidilul, care pot încetini pierderea părului sau chiar stimula creșterea acestuia. Pentru alopecia areata, tratamentele pot include corticosteroizi administrați local sau sistemic, terapii imunomodulatoare și terapii cu celule stem. Alopecia universalis și alopecia cicatricială sunt mai dificil de tratat și pot necesita terapii combinate.T
Atentie! Este important să consulți un medic dermatolog pentru a determina cauza și pentru a stabili cel mai potrivit tratament pentru tine.
Referinte:
[1] American Academy of Dermatology – Hair shedding often stops on its own